Sider

Om Havbraatt

Vedlikehold

->Innredning

Ustyrsliste

Meny/innkjøp

Program

Sikkerhet

Sjøsyke

VHF

Avstander (pdf)

Fyr

Vikeplikt og signaler

Tauverk (knuter osv)

Godnattsanger

Solen i syd

Sertifikatregler

Innredning

Vann

Det er vannklosett av båttypen og håndvask på toilettet.

Det er ikke dusj, man vasker seg i sjøen eller med sjøvann på dekk.

I byssa (kjøkkenet) er det oppvaskkum med varm og kaldt vann. Vannet varmes av motoren og det skal ikke mye motorbruk til før vannet er varmt og det holder seg varmt lenge.

Køyer

I forpiggen (lugaren forut) er det fire køyer. I gangen utenfor toilettet er det to køyer. Den øvre kan bygges ut til to små speidere. I underkøyen er det lav plass opp til overkøyen. I salongen er det to loskøyer langs skutesidene. Videre kan man jo sove på to salongbenker, men kun i havn. Skipperlugaren har to køyer forbeholdt offiserer.

Totalt er det da normalt plass til åtte/ni deltakere i køyer, pluss to offiserer.

Maksimalt antall om bord

Folk som leier båten vil naturligvis gjerne ha med flest mulig. Den enkelte skipper er alene ansvarlig for sikkerheten til båt og mannskap og må vurdere dette selv. Personlig tenker jeg at avhengig av alder og erfaring, kan man ha med:

Under nattseilas med soving vil flere enn åtte mannskaper føre til at noen må dele køyer og sove på skift - og da går det ikke å sove på salongbenkene. Ved treskiftsordning kan man ha 12 (fire på vakt, åtte sover). Da må kanskje også spising skje i skift. Dette egner seg kun for eldre, erfarne seilere, f.eks. sjøspeiderrovere.

Jeg har hatt enda flere ombord. Noen tenkte da å sove på dekk eller i land. Det er ikke å anbefale, da det enten begrenser havnevalget fordi det skal teltes eller fordi det ofte er både kaldt og vått på dekk (også under presenning). Noen har derfor gjerne endt med å sove under salongbordet og det er ikke bra for noen. Dessuten er det ikke plass til så mange rundt salongbordet ved måltidene og det er et problem å få stuet personlig utstyr. Et moment er det også at redningsflåten er for inntil 12 personer.

Sengetøy

Det er madrasser i alle køyene og salongbenkene. Annet sengetøy er ikke ombord.

Annet

Det er naturligvis tilstrekkelig utstyr til drift av båten. Det inkluderer sikkerhets- og nødutstyr og noe førstehjelpsutstyr.

Båten har VHF skipsradio, GPS og AIS. Det siste betyr at man kan følge båten fra Internett på Marinetraffic eller fra 2. Sandnes Sjøspeidergruppes nettsider.

Båten har også radar.

Det har variert hvor mange personlig flytemidler (vester) det har vært om bord (noen ganger er det ingen). Det er tryggest å ha med egen vest.

Det er mulig å lade mobiler o.l. ombord både med 12 og 220 volts ladere, men det er få kontakter. Sikkerhetsutstyr, bærbar VHF og kontakttelefon for foresatte har absolutt prioritet. Deltakere kan derfor bare håpe - ikke regne med - å få lade ombord.