Sider

Om Havbraatt

Vedlikehold

Innredning

Ustyrsliste

Meny/innkjøp

Program

Sikkerhet

->Sjøsyke

VHF

Avstander (pdf)

Fyr

Vikeplikt og signaler

Tauverk (knuter osv)

Godnattsanger

Solen i syd

Sertifikatregler

Råd mot sjøsyke

De første tegn på sjøsyke er gjerne at du kaldsvetter, føler deg uvel, gjesper og du får mye spytt. Etterhvert blir du kvalm og må kaste opp.

Noen heldige blir aldri sjøsyke, andre blir det én gang på hver tur og noen få er sjøsyke hele tiden. De siste må man mønstre av da de ellers blir helt uttørret etter hvert. Det har jeg aldri opplevd på noen av mine turer.

Det viktigste du kan gjøre, er å ta forholdsregler før du blir syk. Her er noen tips som jeg har god erfaring med:

Når du blir sjøsyk, så er det fordi signalene fra balanseorganet i øret gir signaler som hjernen ikke får til å stemme med andre sanser, særlig synet. Dette er en helt normal reaksjon - du er ikke syk!

Hvis du først er blitt sjøsyk er det lite annet å gjøre enn å la naturen gå sin gang og da ender det gjerne med oppkast. Da føler de fleste seg svært dårlige og synes veldig synd på seg selv. Men hold ut - det går (nesten alltid) snart over og bare ytterst få blir dårlige en gang til på samme tur.

Oppkast i lo (mot vinden) eller under dekk er lite populært! Oppkastlukten "smitter" og kan gjøre flere syke. Det greieste er å holde seg på dekk, litt unna de andre, og kaste opp i en bøtte. Den kan en annen hjelpe deg med å tømme overbord. (Ikke gjør det selv - du er svak og kan fort falle overbord. Det er mye verre enn litt sjøsyke!)

Hvis alt er prøvd og ingenting virker, kan du prøve med gråpapir på magen eller tape på navlen - to av kjerringrådene som sannsynligvis ikke er vitenskapelig testet. Uansett: Sjøsyke er en naturlig ting og det går over. Og det gir ikke varige skader.