Sider

Om Havbraatt

Vedlikehold

Innredning

Ustyrsliste

->Meny/innkjøp

Program

Sikkerhet

Sjøsyke

VHF

Avstander (pdf)

Fyr

Vikeplikt og signaler

Tauverk (knuter osv)

Godnattsanger

Solen i syd

Sertifikatregler

Meny/innkjøp

Når jeg er skipper, så forventer jeg at det øvrige mannskapet dekker alle løpende utgifter til mat, drikke, forbruksvarer (forbruk under dekk og diesel, parafin, vann og gass) og evt. havneavgifter. Offiserene betaler ikke for seg, men tar heller ikke betalt hverken for jobben eller reise. (Dette kan være annerledes for andre skippere - snakk om det i god tid.)

Penger

Som skipper legger jeg meg ikke bort i avtaler om hvor mye deltakere kan ha med seg. En leder bør ha med "plastpenger" til løpende utgifter. Husk at vi kanskje kommer til utlandet, så kortet må virke også der.

Skaffetøy og kjøkkenutstyr

Å "skaffe" er å spise - skaffetøy er altså tallerkner, glass, kopper og bestikk. Det er nok skaffetøy til alle ombord (og reserve under benken ved masten).

Det er også mer enn nok av gryter, stekepanner, vannkjeler og kjøkkenredskaper. Det er tre termoser til vann, te og kaffe.

Det er gasskomfyr med to bluss. Komfyren er liten og på blussene er det begrenset plass. Det bør man ta hensyn til i menyvalget. Det tar f.eks. lang tid å steke rundstykker til frokost! Og mer enn to gryter/panner vil innebære at noe blir kaldt.

På skottet ved byssa er det stativ for papirtørk (man trekker ned fra midten under stativet). Diameter på tørkerullen skal være 12,5 cm type "Standard small".

Det er 88 liter kjøleboks. Resten må stues andre steder og der er det ikke kaldt.

Meny

2. Bestum Sjø har laget en meny og innkjøpsliste som jeg synes har vært fin (se egen side).

Drikke

Jeg har aldri hatt problemer med å drikke vannet ombord. Jeg synes derfor ikke at man behøver å ta med egen drikkevanntank.

Saft er populært til middag.

Noen regler om mat og drikke

Når jeg er skipper ombord har jeg visse regler om mat og drikke.

  1. Søt saft - og søtsaker generelt - er ikke forbudt men det er ikke smart å få i seg i sjøen. Min erfaring er at det øker sjansen for sjøsyke.
  2. Søt saft og mineralvann fører ofte til klissete søl i sofabenker, køyer, på dørken osv. Når jeg er skipper skal slikt kun drikkes på dekk utenom måltidene. Den som søler må da selv spyle/vaske klisset bort straks, så det ikke spres ombord ved tråkk.
  3. Potetgull og peanøtter spiser vi ikke ombord av tilsvarende "fete" grunn. (Noen kjøper det som godteri og da må det spises i land.)
  4. Frokost og middag spiser vi samlet. Bordvers e.l. tar vi etter deltakernes ønske. Hvis de ikke ønsker slikt, kan jeg eller styrmannen si noen ord til ettertanke eller vi utfordrer en av mennskapet til å gjøre det.
  5. Vi lager alltid matpakke ved frokosten. Den spises ved leilighet evt. under seilas. Da unngår vi å måtte sette frem brød/pålegg og smøre under dekk hvis vi seiler hele dagen.
  6. Det er viktig å drikke mye. Selvom vi er omgitt av sjø, vil vind og sol tørke oss ut. Drikk vann!